25 Şubat 2014 Salı

Çorum Leblebisi...

Çorum'lu bir tanıdık Çorum'dan gelirken leblebi getirmiş.  Çorum'un leblebisi malum meşhurdur.



Leblebi gerçekten çok güzeldi.  Hiç buralardan aldıklarımıza benzemiyor. Leblebi malum nohutun kavrulması ile yapılıyor.  Tüm bilgim bu kadardı.  Ancak biraz nasıl yapıldığını araştırdım.  Hiç de öyle basit değilmiş. Nohutun leblebi haline gelmesi yaklaşık 1.5 - 2 ay sürüyormuş.  Okuduğumda inanamadım.



Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sayfasından okuduklarımı biraz özetleyeyim.  Aslında epey geniş anlatılmış.  Leblebi yapımı tek bir kavurma işlemi değilmiş.  Birkaç kavurma ve çuvallarda dinlendirme seanslarından geçiriliyormuş, bu da yaklaşık 2 aylık bir süreci buluyormuş.

Kalın kabuklu nohut makbulmüş, çünkü kavurma sırasında kabuklar güzel çatlar ve çabuk ayrılırmış. 


Yaklaşık 3 asır önce Ahmedi Sever isminde bir kişi tarafından Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmekte. 

Leblebi Yapılması için epey malzeme gerekiyormuş.

LEBLEBİ ÜRETİMİ İÇİN GEREKEN ARAÇLAR:

1-Nohut Çalkama makinesı (Elek veya Selektör)

2-Ocak

3-Isıtma ve Kavurma makinesı

4-Islama Teknesi veya makinesı

5-Yüksek kalorili Meşe odunu

6-Varak(Tokmak ve Mafrak da denilir)

7-90-110 cm arasında Dişlenmiş Bakır Sac

8-Kalbur

9-Kıl ve telis çuval

10-Geniş kapalı bir alan

Üzeri şekerle kaplı olanları, acılı olanları da bir başka güzel.

Kısacası epey bir emekten sonra ağzınıza layık leblebiler oluşuyor biz de afiyetle yiyoruz. 
Yapanların ellerine sağlık diyorum

1 yorum: