3 Mayıs 2016 Salı

Kelebek Sergisi

Dün uzun zamandır gitmediğimiz. İstinye Park alışveriş merkezine gittik eşimle.  Ortadaki meydanda kelebek sergisini gördüm.



Çok değişik kelebekler vardı.  Bazılarının resimlerini çekmeden edemedim.
Dünyanın birçok yerinden toplanan yüzlerce kelebek.  Büyük, küçük, tek renk ya da çok renkli kelebekler camların içine sıralanmışlar. Evet bunları canlı halde doğada görmek tabi ki mümkün değil.  Dünyanın dört bir yanındaki ormanlarda yaşayan kelebekler....Bu sergiler olmasa onları ancak resimlerde görebiliriz.





Ben aslında kelebek koleksiyonlarına hem kelebeklerin güzellikleri nedeniyle hayranlıkla bakarım, hem de çok üzülürüm. Bildiğim kadarıyla kelebekler canlı olarak yakalanıp o camekanların içine hemen çivilenmekteler. Bu olayı düşündüğümde onları üzülerek seyrederim.


Yıllar önce kızımla Houston'a gitmiştik.  Orada bir doğa müzesi vardı.  Bu çeşit çeşit kelebekleri çok büyük bir kafes içinde canlı olarak sergilemekteydiler.  İnsanların içine girip dolaşabileceği, kelebeklerin uçuşup konabileceği büyük ağaçların bulunduğu kocaman bir kafes. Kelebekler hür bir şekilde uçabiliyorlardı, kendi ormanlarında yaşadıkları gibi.  İrili ufaklı yüzlerce kelebek.  Bir kısmının ömrü çok kısa ama bazıları epey yaşayabiliyorlar. Kuşlar gibi göçmen kelebekler de var ve aylarca yaşayabiliyorlar.  Onları koleksiyon yapmak için öldürmek hiç hoş gelmiyor bana.  Yazık onlar da birer canlı.






Ama bir yandan da bilim adamlarının onları incelemeleri ve değişik tür ve cinsleri ortaya çıkartabilmeleri için de gerekli.

O camekanlara giren kelebekler diğer hemcinsleri gibi şanslı değiller ne yazık ki.  Kader işte........







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder