6 Nisan 2013 Cumartesi

Biberiyeli Sos.



Bazen makarnayı, ya da haşlanmış bir tavuğu üzerine koyulan bir sos değişik bir yemek haline getiriveriyor.
Ben soğuk ya da sıcak sos yapmayı çok severim.  Bugün et üzerine ya da makarnaya koyulabilecek sos tarifi yazacağım.

Biberiyeli sos:

Malzemeler:
2 yemek kaşığı domates salçası
3 adet sivri biber (ya da çarliston biber)
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 dal biberiye (taze biberiye olması en güzeli)    
tuz
karabiber
kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
zeytin yağ
su

Yapılışı:

Soğanı, biberleri küçük küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı ince ince kesin. Biberiyeyi önce elinizde biraz ovuşturup sonra yapraklarını alıp biraz kesin.  Bu şekilde kokusu daha iyi çıkıyor. Bütün malzemeleri bir tencereye koyup iyice kaynatın.  İçindeki malzemeler yumuşayıp sos koyulaşmaya başlayınca sosunuz hazır.  Bu şekilde kullanacağınız gibi blender ile homojen hale de getirebilirsiniz.  O zaman kısaca biraz daha kaynatmak gerekir.

(Taze biberiyeyi aldığımda tabi hepsi hemen kullanılamıyor.  O nedenle yıkayıp iyice kuruttuktan sonra bir kavanoz içinde donduruyorum.  Kullanacağım zaman bir iki dal alıyorum.  Hemen pişirmeye başladığınızda bozulmadan kullanabiliyorsunuz.  Yoksa bekletirseniz yumuşuyor ve hoş olmuyor.)

Afiyet olsun.




2 yorum:

  1. Çok nefistir, adım gibi eminim. en kısa zamanda yapacağım.
    Bir miktar tereyağı ile zeytinyağını iyive birbirine yedirip içine dövülmüş sarmısak ve ince kıyılmış biberiye ekleyerek iyice karıştırıp sonra da bir strech filmin ortasına döküp sararsak (şeker kağıdı gibi sarıp uç kısımlarını kıvırıp bükerek) ve derin dondurucuya atarsak çorbalar, makarnalar, biftek vb etler için hazırda nefis bir sos oluyor. İhtiyaç durumunda oradan kesip kullanıyoruz.
    TV'de ünlü bir ahçıdan öğrenip uygulamıştım. Ben de bunu öneriyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da güzel bir fikirmiş, beğendim. Yorumun için teşekkürler.

      Sil