14 Nisan 2013 Pazar

Yeni Bir Kek Tarifi


Öğrendiğim bir tarifi aynen yapmama gibi bir huyum var.  Öncelikle tereyağ kullanımı konusunda çok cimriyim.  Sağlık açısından yemememiz gerekiyor.  Ama tariflerin çoğu da 125 gr. tereyağ diye başlıyor.  Ben de hemen o tarifi geçiyorum.  Bu sefer öğrendiğim bir tarifi şöyle değiştirdim.




Aslında daha önce tarifini vermiş olduğum tuzlu atıştırmalığın şeker katılmış versiyonu gibi de değerlendirebiliriz.







Malzemeler:

20 gr tereyağ!
1/2 bardak zeytin yağ
3 kaşık yoğurt (bizde hep light yoğurt kullanılır)
1 yumurta
1/2 bardak toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
yarım bardak rende ceviz
aldığı kadar un.  (yaklaşık 3 bardak)

Yapılışı:

Tereyağ, zeytin yağ, yoğurt, yumurta, şeker, vanilya, kabartma tozu, tarçın ve cevizi koyup karıştırın.  Sonra Unun yarısı ve  kabartma tozunu da ilave edip karıştırın.  Geri kalan unu da ekleyip yoğurarak ele yapışmayan bir hamur elde edin.  Yağlanmış kalıba elle bastırarak yayın üzerini düzeltin.  Daha önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.  Fırından çıkıp biraz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.  Pudra şekeri yerine marmelat da koyulabilir.  Ya da ılıkken üzerine bir top dondurma da iyi gidebilir.

Afiyet olsun.

7 yorum:

  1. maalesef çoğu lezzet içine yağ özellikle tereyağ girince nefasetini arttırıyor, lakin sağlık açısından sorun varsa tabii ki ölçülü kullanıp ölçülü yemeyi tercih etmeliyiz. elinize sağlık,güzel bir tarif..

    YanıtlaSil
  2. Tereyağ margarine göre masum ama yine de ölçülü tüketmekte fayda var..Ben de şekerden kaçarım hep 1 bardaksa ölçü 1-2 parmak daha az koyarım ne kaçırırsam kar diye düşünürüm:))ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Zehra'cım ellerine sağlık kek bizim evde çok tüketilir,bende elimden geldiğince doğaçlama kekler ortaya çıkarmaya çalışırım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık..
    Tereyağıyla ilgili ben de aynı görüşteyim. Kendi tarifimi kendim oluşturma konusunda da ;)
    Bu yüzdem keklere ya sıvı yağ katıyorum ya da yumurta+şekeri biraz daha fazla çırpıp yağsız yapıyorum. Çok daha hafif oluyor. Geçenlerde tahin pekmezli kek tarifine rastladım ve çok beğendim. Şeker yerine pekmez kullanılmasını özellikle..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Evet pekmez kullanımı gerçekten iyi oluyor. Bir gün kek yapmaya kalkışmıştım, meğer yeteri kadar toz şekerim kalmamış!!! Bir kez de başladığım için ben de pekmez ile devam etmiştim. Çok da iyi oluyor. Yorumunuza teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. zararlılar konusuna girersek, buzdolabımız ve hatta maalesef tüm kilerimiz sınıfta kalır doktorlara göre :( tereyağından bile fazla şeker kullanımı bence kesinlikle kaldırılmalı, pekmez güzel bir seçim, ellerine sağlık :)sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Yorumun için teşekkürler. Zararlılar konusunda haklısın, ben de part time da olsa hala çalışmakta olan bir doktor olarak belki de o nedenle biraz da kendi sağlık sorunlarımız nedeni ile dikkat etmeye çalışıyorum. Zaten şekeri de tariflerden hep daha az koyarım, yumurta konusunda da biraz sarısı açısından cimri davranırım! İnan hepsi tam koyulmuş gibi güzel oluyor. Benim daha önce yazdığım kolesterolsüz kek , ayvalı kek gibi tariflerim var. Bir göz at istersen. Senin tariflerini de keyifle izliyorum. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil