14 Ocak 2013 Pazartesi

Kolesterolsüz Elmalı Kek

Günaydın,

Bu sabah çok erken kalktım.  Önce ekmek makinesine ekmek koydum.  Birazdan ev fırın gibi kokmaya başlayacak.

Pazar sabahları kek yapmayı yıllardır adet edindim.  Tabi arada olmadığı zamanlar da oluyor, ama genellikle pazar kekim hazır olur kahvaltıya.  Ama dün sabah bunu başaramadım.  Tam hazırlık yaparken elektrikler kesildi!!!  Bir saat kadar yoktu sonra geldi ama bir süre sonra tekrar kesildi.  Hadi elde bir şekilde karıştırmış olsam fırın elektrikli yine olmayacak, tabi vazgeçtim.

Gençliğimden beri yaptığım 4 yumurtalı kek tarifim vardı.  Ama sağlık nedeni ile katı yağdan ve yumurtadan, yani sarısından biraz uzak durmamız gerekiyordu.  Sadece beyazını kullanarak kek yapmaya çalıştım, önceleri biraz lastik gibi oldu ama sonunda güzel kek yapmayı başarabildim.  Sadece birinin sarısını ekleyerek.

Bugün elmalı tarçınlı kek yapıyorum.

Malzemeler:
Toz şeker.............120 gr (bir su bardağından biraz az)
Yumurta................4 adet (1 tam yumurta diğer 3 tanesinin sadece beyazı)
Vanilya .................1 paket
Un ........................120 gr (bir su bardağından biraz fazla- bunun yarısını beyaz un yarısını tam buğday unu  
                                         olarak koyuyorum)
Kabartma tozu.........yarım paket
Limon suyu..............yarım limon
Zeytin yağ...............2-3 yemek kaşığı
Elma .......................2 adet (rendelenmiş)
Ceviz.......................bir çay bardağı toz halinde
Kakao.....................tepeleme bir yemek kaşığı
Tarçın......................tepeleme bir tatlı kaşığı

Yapılışı:
Toz şeker yumurta ve vanilyayı birlikte çırpın.   Beyaz un, kakao, tarçın ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Tam buğday ununu da ekleyin.  Bu kuru malzeme karışımını çırptığınız karışıma ilave edip,  sadece hepsi karışacak kadar karıştırın fazla çırpmayın. Limon suyunu ve zeytin yağını da ekleyerek kısaca karıştırın.  En sonunda elma ve cevizi de ekleyip, karıştırıp kalıba dökün.
Daha önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Ben genelde kekleri borcamda pişirdiğim için, keki kalıptan çıkartmıyorum.   İstenirse soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilebilir.  Ama ben koymamayı tercih ediyorum.

Limon yerine portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi de koyulabilir.  Bu sefer ben limonlu yaptım.
Şu anda fırında pişmekte.  Umarım iyi olur!!........

Ve fırından çıktı..........




Afiyet olsun......................


2 yorum:

  1. ah bu elektirikler en olmadık zamanda gidiverirler sırf bu yüzden artık herşeyi bir gün önceden yapar oldum yani misafir geleceği zamanlarda : ) evde ekmek yapma işini bir oturtabilsem yapacağım en sağlıklı iş olacak galiba
    güzel bir hafta dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam ekmek konusunu yazıyordum. Öneririm. Gerçekten sağlıklı olduğunu bilmek güzel.
      Size de güzel bir hafta diliyorum.

      Sil